היום אספר לכם על המתנה היקרה ביותר שאם יכולה להעניק לתינוקה –  על הנקה. היא זאת אשר תשפיע באופן משמעותי ביותר על בריאותו בילדות ובגיל המבוגר.
למה הנקה חשובה? איך להניק? כמה זמן? נדון על כך במאמר זה.
הנקה הוא תהליך טבעי והכרחי להישרדותם של כל היונקים בתחילת חייהם. בני אדם אינם שונים במובן זה. עם כל הטכנולוגיות והפיתוח החדשנים טרם הצליחו לייצר תחליף מושלם לחלב האם.
הנקת התינוק ע"י האם חשובה ביותר בחודשים הראשונים לחייו. עבורו ההנקה היא ארוחה מאוזנת, תחזוקה של מערכת החיסון ( לפחות עד גיל חצי שנה), מאזן רגשי ותקשורת אינטימית עם האם.
מחקרים מדעיים רבים מצביעים על ההשפעה החיובית של הנקה לעומת תזונה מלאכותית. לאותם ילדים שינקו בתקופת הינקות נמצא סיכון נמוך יותר לחלות במחלות זיהומיות, לפתח התקפי אסתמה ומחלות אלרגיות אחרות, לסבול מהפרעות קשב וריכוז, משקל יתר או הפרעות התפתחותיות. בגיל מבוגר יותר אנשים שינקו בילדותם נמצאים בסיכון נמוך יותר לפתח סוכרת, יתר לחץ דם, השמנה או אירועי לב.
לכן ניתן לומר, שהשקעת האם המשמעותית ביותר לבריאותו של התינוק בחודשים הראשונים לחייו היא הנקתו. למעשה כל הסביבה התומכת צריכה להתארגן למטרה זו. זה אומר, שתפקידים בניהול וביצוע המטלות במשק הבית מומלץ לחלק בין בני המשפחה ולהפחית את העומס על האם הצעירה.
כמה זמן מומלץ להניק את הפעוט?
הנקה הכרחית אמורה להיות עד גיל חצי שנה, הנקה מיטבית נמשכת עד גיל שנה, אם לאם מתאים והתינוק מביע רצון ניתן להמשיך הנקה כתוספת למזון העיקרי  עד גיל שנתיים.
במידה ומופיעות בעיות הקשורות להנקה, כדאי להתייעץ עם רופא ילדים או רופא משפחה .
מתי מגיע הזמן לתוספות במזון? עד גיל חצי שנה לא כדאי להוסיף תוספות כלשהן, לאחר חצי שנה ניתן להתחיל להוסיף מזון מקובל בבית, כגון ירקות ופירות בהתאם לרצון וסקרנות התינוק. בגיל שנה הילד אמור לאכול משולחן הבית מזון רגיל.
מעניין לראות סטטיסטיקה של כוונה להניק לעומת ביצוע הנקה בפועל:
לזכות הנשים בארץ לפי סקרים שנעשו ע"י משרד הבריאות ( נתונים משנת 2012) רוב האימהות הצעירות התכוונו להניק את פעוטם, ורק כ 10% מהן הצהירו מיד לאחר הלידה שאין בכוונתן להניק. בגיל חודשיים של תינוקם המשיכו להניק כ 70 % מהאימהות, כ 61% מהן ללא תוספות מזון. בגיל חצי שנה רק כ 50 % מהתינוקות נשארו בהנקה, שיעור הנקה הבלעדית היה 22.5%.
אם 90 % מהאימהות הצעירות מתכוונות להניק, למה בגיל חצי שנה רק 22.5% מהתינוקות נמצאים בהנקה מלאה?
הסיבות העיקריות להפסקת הנקה הן חוויה רגשית של האם או ירידה בקצב העלייה במשקל של הפעוט.
בואו ננסה להבין איך מערכת ייצור חלב עובדת בגוף בני האדם ( אצל נשים כמובן).
הפעלת מערכת פנימית ליצירת חלב היא מאוד פשוטה ותלויה ב 3 מרכיבים:
1.גירוי פטמות האם
2. מצב רגשי של האם
3. שינה לילית של האם
במידה וישנו גירוי מכני של הפטמות – מציצה, מתגברת הפרשת הורמון במוח, אשר מפעיל היווצרות חלב בתוך בלוטות החלב של השדיים. והקשר הוא ישיר: ככל שגירוי הפטמות ממושך יותר – נוצרת כמות חלב גדולה יותר, משך הגירוי קצר – גם כמות החלב יורדת. יש לציין שאף מכונת שאיבה לא מסוגלת לדמות שאיבה שתינוק מסוגל ליצור בזמן יניקה.
הגורמים העלולים לפגוע בתזמון הזה הם קשורים למצב הרגשי של האישה. אם האם הצעירה סובלת מדיכאון, חרדות או חוסר שינה לילית, נוצר דיכוי בהפרשת אותו הורמון, וכתוצאה מכך כמות חלב האם קטנה.
ידע על מנגנון הפעלת ייצור החלב אצל האם הצעירה עוזר בהבנה מה יכול לסייע לייצר הנקה אופטימלית וחווייתית לאם ולתינוק.
בואו נחזור לסיבות בעקבותם אימהות צעירות מוותרות על הנקה.
מיד אחרי הלידה נאמר לזוג הצעיר: התינוק חייב לינוק לפחות כל שעתיים וחצי – שלוש  שעות, אחרת הוא עלול להתייבש. ואז האם הצעירה מתחילה לתת לפעוט את פטמות שדיה בלהט, שמא "יתייבש".
נכון, חשוב לתת לתינוק לינוק ולגרות את הפטמות.  בדרך הזאת הוא ייצר לעצמו ארוחות עתידיות, אולם ב 3-5 ימים ראשונים אחריה לידה כמות ההפרשות מהשדיים היא טיפתית בלבד: 2-3 טיפות בעת כל הנקה. החלב ההוא סמיך יותר וצהבהב מחלב רגיל, נתנו לו שם מיוחד "חלב בוסר", הוא עשיר בחומרים המחזקים את מערכת החיסון של הילוד. עם זאת קשה לצפות בימים אלו אספקת מזון ונוזלים דרך הנקה. אז מה לעשות? האם לתת תוספות לתינוק בתקופה הזאת? בשום פנים ואופן: לא! כמובן אם אתם מתכוונים להניק אותו. חשוב לדעת שני דברים בנושא:

  1. אם התינוק שבע הוא לא ינק
  2. משאבים פנימיים של הילוד הבריא מאפשרים לו לחיות ללא מצוקה ב 5 ימי חייו הראשונים עם כמות מועטה של חלב אם בתנאי… ( אני תיכף אתייחס לתנאי חשוב זה).
    מסיבה זאת משקלו של הילוד יורד ב4 -5 ימים ראשונים לחייו ב 5-8% ממשקלו. כלומר אם הילוד נולד במשקל 3000 גר', בימים הראשונים ירידה תקינה במשקלו יכולה להגיע עד 240 גר'. התופעה הזאת נורמלית לחלוטין.
    בנוגע לתנאי, הסיבה השכיחה ביותר וכמעט היחידה לירידה מוגברת במשקלו של הילוד היא איבוד נוזלים מגופו. למה זה יכול לקרות? חום מוגבר וחוסר לחות באוויר.
    בשני המצבים הללו התינוק מאבד נוזלי גוף באופן מוגזם. אקלים בית אופטימאלי לפעוט עם טמפרטורה 20-18 מעלות ולחות אוויר ב 40-60 % . שכבות לבוש התינוק אמורות להיות פחות מאיש מבוגר. חשוב לדעת: קירור יתר הוא פחות מסוכן לפעוט מחימום יתר.
    אם אתם דואגים לגבי קירור יתר שלו, תבדקו טמפרטורת הגוף באזורים מרכזיים: בית חזה, צוואר, בטן, גב וכו' ( טמפרטורת פנים, ידיים ורגליים לא תשקף לכם מצב אמתי של הפעוט).
    עוד שאלה, אשר מדאיגה את האימהות הצעירות: משך ההפסקות בין ההנקות וכמה זמן אמורה להימשך כל הנקה.
    התשובות נמצאות באינטראקציה שבין הפעוט לאם. אני יכולה להוסיף רק: פעוט בריא בחודש הראשון לחייו נשאר שבע מהנקה במשך 2-5 שעות. אם התינוק מתחיל לחפש את שד האם לפני, יש לו סיבות אחרות לכך: להרגיש את האם או לספק צורך אורלי – מציצה.
    אני מאחלת לכם חווית הנקה מוצלחת, אשר משמעותית וחשובה גם לפעוטכם וגם לאם הצעירה.דר' יוליה גורסקי, מומחית ברפואת משפחה, מרפאה קצת אחרת, נהריה, קופת חולים מאוחדת