הילד ותזונתו, הוא נושא המאמר היום.

רוב ההורים מבינים את חשיבות התזונה הבריאה והמגוונת עבור ילדם. לפעמים מודעות זו גורמת להתעסקות יתר בנושא מצד המבוגרים ובכך לפגיעה בהרגלי האכילה של הילדים.

לעיתים ניתן לפגוש הורים מתוסכלים מהרגלי האכילה של ילדיהם: "ילדי מוכן לאכול רק צ'יפס או רק אטריות או רק ממתקים" או עוד יותר גרוע: " ילדי לא אוכל שום דבר".

כיצד להתייחס לזה? מדוע התופעה הזאת כל כך מדאיגה את ההורים?

ראשית, במידה וילד יורד במשקל חשוב לפנות לרופא לבחון מה הסיבה לבעיה.

עם זאת, לרוב, הסיבות לקשיי האכילה אינן נובעות מחולי כל שהוא, אלא מההתנהגות שלנו עם הילד. להורים, במיוחד לנשים, יש צורך טבעי להאכיל את ילדם. זהו כמובן אינסטינקט חשוב, אשר מבטיח את הישרדותם של הצאצאים. אולם, במידה וצורך זה הופך דומיננטי וההתייחסות לתזונת הילד הופכת לאובססיבית, או אז מתחילים הקשיים בהרגלי האכילה של הילד.

כיצד ניתן למנוע קשיים אלו אצל ילדכם?

הכללים, אשר עשוים לעזור לפתח הרגלי אכילה בריאים אצל ילדיכם, הם:

להשתדל להימנע מלפתח חרדות בנושא האוכל אצל הילד

לאכול ארוחות ביחד עם כל בני המשפחה. הטקס הזה הוא משמעותי עבור ילדכם, במהלכו הוא לומד איך לאכול ומה לאכול דרך דוגמה אישית של המבוגרים.

להקפיד על שעות ארוחה פחות יותר קבועות: כך אתם עוזרים לילדכם לפתח רפלקס מותנה של הכנה לארוחה עם הופעת התאבון והיווצרות מיצי קיבה לעיכול האוכל.

להימנע מגירויים חיצוניים בזמן הארוחה, כגון טלוויזיה ומחשב.

לא להכריח את הילד לאכול!!! הפעולה הזאת גורמת להתנגדות מצד הילד. אם ילדכם לא רוצה לאכול בזמן הארוחה, עדיף שישב ליד השולחן עמכם גם אם לא יגע באוכל.

להימנע מאכילה בין הארוחות, במיוחד חטיפים וממתקים (גם אם הוא לא אכל בזמן הארוחה). במצב זה הוא יגיע לארוחה הבאה רעב, עם תאבון ויהיה מוכן לאכול את המאכלים המתאימים  יותר, לדעתכם, עבורו.

זכרו, אתם, ההורים, אחראים על פיתוח הרגלי האכילה והתזונה של ילדכם.

כדאי שתזונת הילד תהיה מגוונת ותכלול פירות, ירקות, בשר, דברי חלב ומאכלי דגנים. עם זאת, אין סיבה להתעקש על סוגים שונים של כל קבוצת מאכל: אם זה פירות – מספיק תפוח או בננה, אם זה בשר – מספיק דג או עוף וכו'. הייתי ממליצה לזרום עם הנטיות של ילדכם תוך כדי הכוונתם.

עם כל זה, הדבר החשוב ביותר – לא לשכוח לתת לילדכם לשתות מים בכמות סבירה, בהתאם למצבו ולתנאי הסביבה.

המחשבה, שילד קטן זקוק לשתייה מתוקה, היא מוטעית. נכון הוא ללמד את הילד משחר חייו לשתות מים ללא תוספות: אין שום דבר בריא במשקאות מתוקים.

במידה וברצונכם לספק לילדכם ויטמינים של פירות, עדיף לתת אותם בפרי הטרי עצמו ולא במיץ.

איך להימנע מאכילת חטיפים ע"י ילדכם?

הילד מעתיק את התנהגותנו המבוגרים בכל דבר. אם אנחנו שותים שתיה מתוקה או אוכלים חטיפים או ממתקים, הסבירות גבוהה שגם הילד יפתח הרגלים לצרוך ולאהוב את אותם מאכלים.

מה כל כך מסוכן בחטיפים ובממתקים?

אם הילד רגיל לאכול ממתקים, מאפים או חטיפים לעיתים קרובות, הוא בסיכון לפתח משקל יתר, במיוחד אם בסדר היום שלו חסרה פעילות גופנית.

עד גיל מסוים הילדים המלאים גורמים לחיבה והתלהבות של המבוגרים.

הבעיה, שרוב אותם הילדים, יישארו שמנים גם בגיל מבוגר יותר.

חשוב לדעת: משקל יתר זאת בעיה יותר רפואית מאשר אסתטית בכל הגילאים, אשר עלולה לגרום למחלות כגון סכרת, יתר לחץ דם, כבד שומני ועוד.

אם כך, הורים יקרים, כל מה שאתם מצפים לראות בהרגלי התזונה של ילדכם תוכלו לפתח בעזרת אהבה, עקביות ובעיקר – דוגמה אישית.

דר' יוליה גורסקי, מומחית ברפואת משפחה, מרפאה קצת אחרת, נהריה, קופת חולים מאוחדת.

 

אם ברצונכם לצפות במאמרים הקודמים, ניתן למצוא אותם בפייסבוק של מרפאה קצת אחרת.