בריאות של הפעוט שלנו. איך אנחנו יכולים להשפיע עליו, לשמור ולחזק אותו? במאמר הקודם דנו על חשיבותה הרבה של הנקה והיום נדבר על היבטים נוספים.
מאז שהבאנו לעולם את תינוקנו, נשאלת השאלה העקרונית: כיצד לטפל בו ולהתנהג איתו? הוא עוד לא יודע להביע מילולית רגשותיו, צרכיו ורצונותיו. לשם כך אנו, המבוגרים, נאלצים להסתמך על חושינו, ידע וניסיון שצברנו בחיינו , תוך כדי היכרות ולמידה של שפת התינוק: בכי, הבעת פנים, התנהגות וכו'.
מהסיבה הזאת, לא מפתיעה נטייתנו (של אנשים מבוגרים) להשוות את הפעוט עם עצמנו, ובדרך הזאת להעריך את מצבו הבריאותי והתנהגותו.
לדוגמה, במידה ולהורים או לסבים נהיה קר, הם מיד דואגים להלביש את התינוק בביגוד חם יותר ולעיתים עוד בשכבה נוספת, ללא קשר לחום הגוף שלו.
בואו ננסה להיזכר הכללים הפיזיולוגיים בנושא ויסות החום. טווח נורמלי של חום גוף האדם נע בין 35,5 ל 37 מעלות, אצל תינוקות: בין 37 ל 37.5 ( במדידה בבית השחי). החום הנמוך ביותר הוא בשעות בוקר ומגיע לרמה המקסימאלית בשעות ערב. חום גוף האדם הבריא תלוי במספר משתנים: חיצוניים, כמו מזג אוויר והלבשה, ופנימיים, כמו חילוף חומרים והפעלת הגוף. בעת חילוף חומרים מהיר יותר או בזמן פעילות גופנית הצורך בחימום חיצוני קטן ולהפך: בעת ירידה במהירות חילוף חומרים או מנוחה, הצורך בחימום חיצוני גדל. חשוב לדעת, כי חילוף החומרים מהיר ביותר אצל תינוקות וקטן עם הגיל. כך ביום חורפי בחוץ אישה מבוגרת, אשר יושבת בספסלה, תתלבש במספר שכבות לצורך הרגשה נעימה וחמימה. ובחור צעיר, אשר רץ במישור החוף באותו מזג אוויר, ירגיש חם גם בלבוש מכנסיים קצרים וגופיה.
בואו נחזור לתינוקנו: חילוף החומרים שלו מהיר יותר משלנו, הוא נמצא בפעילות כמעט ללא הפסקה בזמן ערות. כל זה מעיד על צורך מועט בחימום חיצוני. האם חכם במצב הזה להלביש אותו זהה ללבוש שלנו או עוד יותר???
אז איך תוכלו לדעת האם לתינוק קר? ניתן לבדוק חום גוף התינוק במגע של אזורים מרכזים, כמו בית השחי, הצוואר, בית החזה, הבטן או הגב ופחות להתייחס לחום בפנים, הידיים והרגליים.
באותה הזדמנות אזכיר לכם מה סיבות הבכי האפשריות של הפעוט:
– הסיבה הראשונה – החימום יתר שלו;
– הסיבה השנייה – החימום יתר שלו !!!;
– הסיבה השלישית ( רק) – הרעב;
– הסיבה הרביעית ( נדירה) – סיבות אחרות.
הפעוט עם לבוש יתר או חימום יתר אחר, מאבד כמות נוזלים גבוהה מהרגיל, בעקבות כך אנחנו רואים האטה בעלית משקלו או חמור מכך ירידת משקלו, אשר עלולה להביא ברמה קיצונית להתייבשות התינוק.
עוד כמה מאפייני גוף התינוק לעומת המבוגר. התינוק:
– איננו רועד מקור;
– מייצר זיעה בכמות מועטה ( אשר מכילה מרכיבים שונים לחלוטין מהמבוגר);
– מווסת חום הגוף ע"י יצור חום פנימי בלבד (למבוגרים בתהליך ויסות החום משתתפות גם הרחבה או התכווצות כלי הדם);
– שטח עורו ביחס למשקל הגוף הינו גדול פי 3 וחצי מהמבוגר.
– בשלות מערכת ויסות החום הפנימי נעשית בגיל כחודש וחצי – חודשיים, המרכיב התורם לכך הוא גירוי עורי. אם בתקופה הזאת התינוק לבוש בביגוד יתר או כאשר טמפרטורת הסביבה מעל ל 20-23 מעלות, אותה מערכת ויסות החום לא מתפתחת אלא עוברת ניוון. התוצאה מכך היא דיכוי חיסוני, ריבוי מחלות זיהומיות ומחלות עור.
הורים צעירים, אם ברצונכם לשמור על בריאות תינוקכם, הכלל החשוב ביותר ( כמובן אחרי הנקה ) הוא להימנע מחימום וביגוד יתר של התינוק!!!
אקלים הבית האופטימאלי לפעוט הוא עם טמפרטורת 20-18 מעלות, לחות אוויר ב 40-60 % ואוויר צח.
תבדקו את רמת הלחות בחדר לפני הפעלת מזגן או גוף חימום, אותם מכשירים מייבשים את האוויר.
דר' יוליה גורסקי, מומחית ברפואת משפחה, מרפאה קצת אחרת, נהריה, קופת חולים מאוחדת.
אם ברצונכם לצפות במאמרים הקודמים, ניתן למצוא אותם בפייסבוק של מרפאה קצת אחרת.